De balafoon

Balafoon

De balafoon, een soort houten xylofoon, is een idofoon die meestal is gemaakt van 17 tot 21 rechthoekige houten staven, gerangschikt van lage naar hoge tonen. De staven worden op toon gebracht door iedere staaf bij te schaven aan de onderzijde. Daarna worden ze bevestigd op een raamwerk.

Onder elke houten staaf hangt een fleskalebas die de klank resoneert. De kalebassen hebben verschillende groottes, gerangschikt van groot naar klein, waarbij de grote kalebassen de lage tonen versterken en de kleine kalebassen de hoge tonen versterken. De fleskalebassen hebben ieder een klein gaatje met een dun stukje papier eroverheen. Dit creëert het herkenbare zoemende geluid dat vaak gehoord is in de West-Afrikaanse muziek. De balafoon wordt bespeeld met twee stokken waarvan het einde is bedekt met een bal rubber. De balafoon produceert normaal gesproken 17 tot 21 verschillende tonen, maar sommige zijn speciaal gemaakt om minder tonen te geven bijvoorbeeld 16, 12, 8 of zelfs 6 of 7.

Houtsoort waarvan de balafoon is gemaakt

De balafoon wordt met de hand gemaakt uit Hare hout. Deze houtsoort is afkomstig uit Burkina Faso, Ivoorkust, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Mali, Senegal en Sierra Leone. Hare hout staat ook wel bekend onder de naam Khadi, Gueni, Keno, M'gouin, Nbeng, Kare, Khadi, en Balafoon hout. Hare wordt ook wel gebruikt om djembé's te maken en staat bekend het hardste en zwaarste hout dat hiervoor wordt gebruikt.

Hare hout

De boom waarvan het Hare hout afkomstig is, heeft medicinale krachten en wordt voor diverse doeleinden gebruikt. De bladeren verlichten koorts maar bevatten daarnaast ook veel proteïnen waardoor ze veel worden gebruikt als diervoeder køb cialis. De boomschors wordt gebruikt als geneesmiddel voor problemen met het gebit. De bessen en de schors genezen ernstige diarhee. De bessen worden ook gebruikt om stoffen te verven, ze geven een diep-paarse kleur aan de stof. Het roken van de wortel wordt gebruikt als geneesmiddel tegen hoest.