De aanschaf van een djembé

Waar moet je op letten als je een eigen djembé wilt gaan aanschaffen?

Hier lees je precies wat je allemaal moet weten over dit instrument.

Volg je djembé lessen dan is het natuurlijk heel leuk om thuis te oefenen en te herhalen wat je in de lessen hebt geleerd. Indien je regelmatig oefent zul je merken dat je sneller vooruit gaat! Om thuis te kunnen oefenen heb je je eigen djembé nodig. Waar moet je nou op letten als je een eigen djembé wilt gaan aanschaffen?

Aandachtspunten

Wat voor djembé je kiest hangt voor een groot deel af van jou eigen voorkeur qua klank van de djembé. Indien je nog niet heel veel ervaring hebt kan het handig zijn om de djembé eerst uit te proberen alvorens tot koop over te gaan køb viagra.

Hardhout uit west-Afrika

Een goede djembé is vervaardigd uit hardhout afkomstig uit west-afrika. Traditioneel werd voor de djembé vooral Lenke hout gebruikt om zijn goede akoestische en spirituele eigenschappen. Tegenwoordig worden er meerdere houtsoorten gebruikt. Het hout van de djembé moet overal dezelfde dikte hebben. Djembé's vervaardigd van zachtere houtsoorten zijn geen goede keuze. Zacht hout laat gemakkelijk afdrukken achter. Tijdens het gebruik van de djembé kan hij daardoor beschadigen (de touwen die een afdruk achterlaten, tijdens het stemmen en algemeen gebruik). Hierdoor kan de djembé zelfs scheuren. Een djembé gemaakt van zacht hout maakt ook een meer blikkerig geluid.

Goed geproportioneerde djembé

Er is niet één standaard vorm die een djembé moet hebben om van goede kwaliteit te zijn. Waar je wel op kan letten is of djembé juist geproportioneerd is; de onderkant (de voet) moet ongeveer even lang zijn als de bovenkant (de bolle vorm) van de djembé.

Geen scheuren in het hout

De djembé mag geen aanzienlijke scheuren hebben in het hout. Houd de djembé ondersteboven en kijk in de binnenkant. Als je ergens licht doorheen ziet schijnen zit er ergens een scheur. Een klein scheurtje is niet heel erg, maar een scheur die door de gehele dikte van het hout loopt, of een scheur van meer dan 2 cm, is niet goed. Zo'n scheur kan in de loop van de tijd groter worden. Een grote scheur of een gat in het hout laat lucht door waardoor je nooit een mooie bas zult kunnen horen uit de djembé.

Djembé casco

Als je het casco bekijkt van de djembé (als er nog geen vel op is gespannen), let er dan op dat de rand, waar je handen het meest contact maken met het hout, mooi rond is en niet scherp. Haal je vingers langs de rand om te voelen of het oppervlak mooi glad is en geen bubbels heeft. De djembé moet ook mooi rond zijn. Na verloop van tijd wordt hij vaak wat meer ovaal, vooral djembé's van wat zachtere houtsoorten.

Diverse maten

Djembé's zijn er in diverse groottes. De keuze voor welke grootte is afhankelijk van hoe groot je zelf bent en hoe groot je handen zijn.

Aangebrachte decoraties

Hoewel het verleidelijk is om je keuze voor een djembé te laten bepalen door het aangebrachte houtsnijwerk en andere decoraties, deze zijn alleen maar aangebracht om een visueel mooi plaatje neer te zetten en zeggen niets over de kwaliteit van de djembé. Maar moet je kiezen tussen twee djembé's van dezelfde kwaliteit, dan kies je natuurlijk voor de djembé die je het mooist vindt!

Het djembé vel

Controleer het vel op beschadigingen en gaatjes. Is het een dierenvel; wat voor soort dierenvel is er gebruikt? Ziet het er erg wit uit, dan is het misschien gebleekt en dat is niet goed voor het geluid. Tik je met je vingers zachtjes op het vel, laat het dan een mooi warm geluid horen of een syntetisch, plastic-achtig geluid? Druk eens met je hand in het midden van het vel. Geeft het vel mee, dan is het waarschijnlijk niet goed strak gestemd.

Metalen ringen

De metalen ringen waarmee het vel wordt bespannen moet goed passen om het hout. Het moet net onder de rand zitten van de bovenkant van de djembé. Een grote afstand tussen de bovenkant en de ring is niet goed.

Touwen en vlechtwerk

Het touw dat het vel spant moet er nieuw en glad uitzien. Is het wat gerafeld dan is het waarschijnlijk oud en kwetsbaar. Er zijn vaak maar enkele knoopjes is het touw. Vaak één aan elke ring en een aan de djembé. Zijn er meer, dan is het touw waarschijnlijk gebroken geweest en aan elkaar vast geknoopt. Ziet het vlechtpatroon er netjes uit?

Djembé tas

Bescherm je djembé tijdens vervoer met een goede djembé tas. Ook als de djembé gewoon thuis staat is het beter om hem in de tas te bewaren. Zo houd je je djembé mooi.

Kortom; Kies je djembé zorgvuldig uit. Geef liever iets meer uit aan een goede djembé, deze zal mooier klinken en fijner spelen.

Een djembé kopen bij Agbodo Workshops

Wilt u een djembé kopen, dan kunt u ook bij ons terrecht. Wij hebben altijd een groot aantal djembé's beschikbaar voor verkoop.

Ze variëren in uiterlijk, klank en prijs, maar allemaal zijn ze van zeer goede kwaliteit. Alle djembé's worden door Michael Agbodo zelf op traditionele wijze bespannen. De beste ketels (djembébody's) worden uitgezocht en met veel zorg en kunde bespannen met een goed geitevel met behulp van dyneema touw of polyester touw. Bent u cursist van Agbodo Workshops dan krijgt u altijd een half jaar garantie op de aangeschafte djembé.

Voor meer informatie over de aanschaf van een djembé kunt u contact met ons opnemen, we zijn u graag tot dienst.